A3G Architects | University of Missouri Otolaryngology Clinic - A3G Architects

University of Missouri Otolaryngology Clinic

The challenge for this clinic space was to take the program for a much larger space and fit it into the irregularly shaped shell building, while creating good patient flow and efficient staff circulation. Because of Aimee Gray’s experience working in a medical office, she was able to design the facility to have separate facial plastics, allergy and clinic entrances, staff areas that would be remote from patients and excellent use of staff areas throughout. Because residents are typically accompanying the doctors in the university setting, there is a large room within the patient room pods that can be used as a teaching space away from the patients. By having a standing work area in the middle of the pods, doctors and staff can quickly chart and access patient information in the fewest steps possible.

A palette of very cost-effective materials was used for this project, with pops of color throughout to give it a sophisticated appearance. The use of espresso stain on the doors and painted frames made for a more contemporary feel. Using glass tile, bamboo flooring and accent lighting in the facial plastics lobby created an upscale environment for cosmetic clients.

Efficiency was the name of the game for this project, and it now has other university departments fighting for a more efficiently designed space. Less steps equals more profit with less energy exerted, which is a win-win for the university.

*Project completed by principal while an employee at another firm